Вторник 28 Сеп 2021
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Се наоѓате во: Дома Мелеми ХЕМОРЕКС - За Хемороиди
Хемороиди
ХЕМОРЕКС – Мелем против хемороиди PDF Печати Е-пошта

Хемороидите претставуваат отечени вени кои се појавуваат во и околу анусот и во долниот дел на ректумот. Најчеста причина за нивната појава е напргање при столица, а може да биде и при бременост, генетски фактори, стареење, хронична тврда столица (запек), дијареа, долготрајно седење и анални инфекции. Хемороидите можат да бида внатрешни и надворешни

Внатрешни хемороиди се појавуваат близу почетокот на аналниот канал, а надворешните хемороиди се појавуваат на аналниот отвор. И едните и другите изгледаат како меки чворови со плавкаста боја, кои се празнат при притискања со прсти. Во најголемот дел на клинички случаи надворешните и внатрешните хемороиди се појавуваат истовремено. Хемороидите се чести и кај двата пола – машки и женски пол. Половина од популацијата над 50 години старост има хемороиди, а често се појавуваат и кај популацијата со 30 години старост, посебно се чести кај трудниците.

Во најголем број на случаи, пациентите се жалат на непријатен осет на тежина и печење во пределот на анусот, додека кај другите случаи се појавува изразено чешање во пределот на анусот, пропратно се појавуваат комликации често е присутно и крварење предизвикано од пукањето на хемороидните чворчиња, што потоа приденесува до малокрвност, ако крварењето често и обилно. Воспаление на хемороиди е комликација, кога  чворчињата набабрени, затегнати, црвени и доста болни. Во овие случаи, предизвикуваат лажна столица, а самата столица (во текот на празнењето) ја зголемува болката.

Лекувањето на хемороиди зависи од степенот на болеста. Според некои кфалификации постојат четири степени.

  • Хемороиди од прв степен се мали, не излегуваат од аналниок канал, а симптомите се мали крварења, повремено чешање и печење
  • Хемороидите од втор степен излегуваат при столица од аналниот канал, а потоа се самите се враќаат во аналниот канал после завршувањето на столицата.
  • Хемороиди од трет степен излегуаат при  столица од аналниот канал, а потоа морате сами да ги вратите назад. Често излегуваат и при напор.
  • Хемороидите од четврт степен не можат да се вратат назад во аналниот отвор/канал

За лечење на хемороиди од прв и втор степен пристапот е конзервативен, се препорачуваат мелеми, креми, масти и чепчиња. Исто така се препорачува исхрана со повеќе овошје, зеленчук и житарици, како и зголемено внесување на течности. Со оваа терапија симптомите се смалуваат или исчезнуваат. Со користење на мелеми, креми, масти и чепчиња многу е важен составот на препаратот. Долгогодишното искуство покажа дека враќањето на природните препарати не е случајно. За разлика од синтетичките препарати, кои после одредено време ја оштетуваат слузокожата, природните препарати не предизвикуваат контрадикции од тие врсти.

ХЕМОРЕКС - Мелем против хемороиди е гарантиранo ефикасно природно средство против надворешни и внатрешни хемороиде. Делувањето на мелемот е засновано на база на активни растителни (билни) супстанции кои имаат природни антисептични, антивоспални и антистетички дејства.

Состав: 10 лековити билки, ладно цедено маслиново масло, растителен и пчелен восок, етерно масло од лимон

Кога хемороидите ке се излечат треба да се дејствува превентивно за да не се повторат. Повторното појавување на хемороидите може да се спречи со променет стил на живот, во смисла на промена во исхраната (повеќе овошје и зеленчук) и внесуваповеќе вода (2-4 литри на ден). Таков начин на исхрана помага да се создаде помека столица, а со тоа е олеснето и испразнување на цревата и смалување на крвниот притисок, кој кога е зголемен придонесува за појавување на хемороидите.

Пакување: 50 мл

 

 


Популарни

Посетители

Има 12 гости присутни

Анкета

Ви се допаѓаат производите на ПРИМЕД?