Вторник 28 Сеп 2021
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Се наоѓате во: Дома Производи Примед 4
Примед 4
Примед 4 PDF Печати Е-пошта

PRIMED 4 Propolis – КАПКИ

PRIMED 4 Propolis – капки, e тинктура на база на прополис и алкохол, која содржи висока концетрација на прополис и дејствува многу силно. Доволно е да се земат пет капки на коцка шекер или на лажичка со мед дневно за да се отстранат првите симптоми на грип, настинка или кашлица. Има антибиотско, антивирусно и антиинфламаторно дејство, а исто така дејствува како дезинфициенс на усната шуплина и грло. Може да се користи и против парадентоза, воспаление на непцата, гастритис,.....

Како се конзумира PRIMED 4 Propolis – КАПКИ

Пет капки од PRIMED 4 Propolis – капки додај на лажичка со мед или на коцка шеќер и да се зема до три пати на ден во зависност од потребата.

PROPOLIS И ВИРУСНИ БОЛЕСТИ

Медицината за сега сеуште нема лекови за многу вирусни болести. Во борбата против вируси, најдобри резултати се постигнуваат преку примена на профилактично дејствување, пред се со вакцинација.

Добрите искуства со користење на PROPOLIS-от кај вирусните болести (грип, настинка) допринесоа да се испита влијанието на PROPOLIS-от на различни вируси. Испитувањата недвосмислено ни укажуваат дека PROPOLIS-от има посредно и непосредно дејство – дирекно противвирусно дејство и индиректно поттикнување на специфична имунолошка одбрана.

Непосредно противвирусно дејство се занова на делување кај ДНК – та на вирусот. Кај некои видови (Herpes simpleks, influenza, Herpes genitalis, Herpes zoster, голема сипаница, reo-virus и др.), ја спречува неговата репликација, односно размножувањевнатре во самите станици и го намалува ДНК синтезата што се манифестира со намалување на вирусните активности (1,2,3,4). Кај некои онкогени вируси спречува претворање на здравите во канцерогени станици така што ја разградува нивната ДНК (фрагментација), а истовремено го придвижува механизмот на апоптоза, односно ги уништуваат трансформираните станици (5,6,7). Истражувањата во институтите потврдуваат дека PROPOLIS-от исто така ги уништуваат тумурни и деформирани станици (апоптоза), а истовремено не ги уништуваат здравите станици.

Основата на посредно дејствување е спечифично зајакнување на составот што се гледа во зголемување на бројот на лимфоцити и противтела како одговор на вирусните инфекции (8). Интересен е и податокот за вакцината (вирус во ослабена форма) во комбинација со PROPOLIS значително ја подигнува имунолошката одбрана отколку самата вакцина (9)

Клинчкото испитување покажало побрзо оздравување кај гениталниот херпес кај мажите и жените што употребувале маст со PROPOLIS, отколку кај оние што го употрбувале лекот acyclovir (10). Кај вирусните настинки земањето на PROPOLIS го забрзува времето на  заздравување до 2,5 (два и половина) пати (11)

Истражувањата недвосмислено покажуваат дека PROPOLIS-от, како смеса од окулу 300 честички се повеќе ефикасни отколку вирусните поединечни честички (12). Примерите од PROPOLIS од различни подневја имаат различен состав, а разликата е незначителна (13). Затоа лековитата вредност на PROPOLIS-от е важна мешавина на сите природни споеви, кои билките ги вградиле во него ( природен PROPOLIS), а не со издвојување на поединечни споеви или мешавини на само некои споеви (екстрат на прополис).

Повеќегодишните резултати од анкети направени со луѓе кои превентивно користеле PROPOLIS потврдуваат големо намалување на вирусни болести (настинка, грип) и побрзо оздравување кога го користеле PROPOLIS-от во почетна фаза на болеста. Интересни се и искуствата со природен PROPOLIS користен во неколку случаи кај заболени од мононуклеоза (Epstein-Barroy virus). Симптомите на болеста биле благо изразени, клиничките наоди покажуваат незначително зголемување на специфични параметри, а оздравувањето значително кратко траело. PRIMED 4 Propolis – капки е нештетен природен препарат кој го чува и враќа здравјето од вирусните заболувања.

Користена Литература:

1. Isr Med Assoc J 2002 Nov;4(11 Suppl):923-7.
2. Drugs Exp Clin Res. 1997;23(2):89-96.
3. Microbiologica. 1990 Jul;13(3):207-13.
4. J Nat Prod. 1994 May;57(5):644-7.
5. Arch Virol. 2001 Aug;146(8):1517-26.
6. Mol Carcinog. 1991;4(3):231-42.
7. Anticancer Res. 1995 Sep-Oct;15(5B):1841-8.
8. Int Immunopharmacol. 2004 Jul;4(7):975-82.
9. Vet Immunol Immunopathol. 2007 Mar 15;116(1-2):79-84.
10. Phytomedicine. 2000 Mar;7(1):1-6.
11. Otolaryngologia Polska 1989;43(3):180-4.
12. J Nat Prod. 1992 Dec;55(12):1732-40.
13. J Ethnopharmacol. 1999 Mar;64(3):235-40

 


Популарни

Посетители

Има 10 гости присутни

Анкета

Ви се допаѓаат производите на ПРИМЕД?