E martë 17 Shta 2019
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Gjendeni në: Shtëpi
Mirëserdhet në PRIMED-100% produkte natyrore pdf Shtyp Email

Mjalta është e ëmbël dhe prodhohet nga bletët(dhe disa lloje tjera) e cila del nga nektari I luleve.Mjalta është e ëmbël nga monosakaridet, fruktoza dhe glikoza e cila është përafërsisht e afert me sheqerin granular(97% ëmbëlsir nga saharoza –Disaharoza).

Mjalta ka veti atraktive kimike, si dhe ka shije specifike, e cila I ben disa gjellëbërrës ta përdorin në vend të sheqerit.Shumica e mikro-organizmave nuk zhvillohen ne mjaltën përshkak të mungesës të ujit.Sidoqoftw, mjalta më shpesh përmban vija latent të bakterijes Clostridium botulinum, e cila mund të jetë shumë e rrezikshme për fëmit e posalindur, për shkak se mund të transformohet në bakterie cila prodhon helme në traktin intestil të pazhvilluar, e cila mund të shkaktojë sëmundje, po edhe te jetë vdekjepruese.Ndikimi kryesor I bletëve gjate mbledhjes të nektarit dhe prodhimit te mjaltës është pllenimi I cili është me rëndësi të madhe te lulet. Gjatë kujdesjes së luleve, mbikqyrësit e bletëve kanë tendenca për hiperprodukcion të mjaltës ashtu që teprica mund të miret pa u dëmtuar bletët.Kur burimet ushqimore për bletët janë të pakta, mbikqyrësit e bletëve mund t’ju japing bletëve ushqim plotësues. Ushqimi plotësues zakonisht vjen në formë të sheqerit(saharozës) e cila përzihet me ujë.

Mjalta si bar

Si një ndër produktet më të njojtura dhe më natyrore,, mjalta ka veti ushqyese, përmban vitamin B6, calcium, bakër,hekur,mangan, magnesium, fosfork alium, natrium, cink. Lidhet me antioksidanset dhe I ndihmon trupit të apsorbojë dhe ta mbajë kalciumin dhe magneziumin, të cilat e forcojnë sistemin imunologjik.

Si bar për mjekim

Shumë kultura e shfrytëzojnë mjaltën për qëllime medicinale,ka edhe dëshmi që mjalta I ndihmon njeriut per të qenë I shëndoshë gjat ë tërë vitit, thuajn shkenctarët nga Univerziteti I Oregonit. Në disa kultura orientale mjalta viet ne çaj për ta zvogëluar holesterolin, ndihmon ftohjeve ( në fyt), ndihmon tretjen e ushqimit, dijares dhe gastritit.

FLOKËT

Mjalta përmban supstanca natyrore të cilat I forcojnë flokët, dhe ndihmon në regjenerimin e flokut të thatë dhe të dëmtuar.Nëse shtoet mjaltë në çdo preparat, e zmadhon efikasitetin e atij preparati, përshkak se e zbut flokun dhe e forcon ate.Që të zmadhohet elasticiteti dhe butësia e flokut, përziet me mjaltë dhe me përbërjen e paqetës në te.Nëse mjalta përziet me vaj ulliri atere floku do të shkëlqeje shumë, dhe mundeni me lehtësi ti rregulloni dhe ti krihni ato. Kurse përzierja e mjaltës me limon poashtu përdoret për shkëlqim të flokëve, e cila më pas nuk do të dëmtohet.

PËR LËKURË

Në kulturat e vjetra ka qenë zakon të përdoret mjalta për tu pastruar.Kleopatra ka përzier mjaltë me qumësht dhe është pastruar me te, që lëkura të jet më e butë dhe kadife, e ka përdorur edhe për licetozë që në mënyrë natyrore e ka hidruar lëkurën.E ka përzier mjaltën me arra, me qëllim që të bëjë pilling, që ti pastrojë qelizat e vdekura nga lëkura.Kur mjalta përziet me lëng të kajsive të freskëta fitohet losion I cili I jep lëkurës shkëlqim.I përzier me pluhur misri përdoret për ti pastruar fshikzat dhe infekcionet e lëkurës.

Veprim Antibakterial

Mjalta e zvogëlon thartirën dhe I mbyt bakteriet të cilat mund të gjenden në gojë.Kur përziet me cimet, e eleminon erën e keqe në gojë, dhe përdoret për ti mjekuar dhimbjet e lehta dhëmbore. Përshkak të efekteve antibakterike mund të përdoret edhe për mjekimin e djegieve të shkaktuara nga dielli dhe iritimeve të tjera të lëkurës.Poashtu e qetëson lëkuren dhe ndihmon kunder plakjes.Poashtu është shum I mire për mjekimin e plagëve të ndryshme, prerjeve, ndihmon për regjenerimin e indeve dhe I zvoglon njollat në trup.

 

Më të njohshmet-Popullore

Anketa

Ju pëlqejnë produktet e Primed?
 

Vizitorë

Kemi 5 vizitorë në linjë