Петок 28 Јан 2022
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
???
ПРИМЕД - 100% природни производи
ПРИМЕД - 100% природни производи
ПРИМЕД - 100% природни производи
ПРИМЕД - 100% природни производи
ПРИМЕД - 100% природни производи
Се наоѓате во: Дома
Добредојдовте на ПРИМЕД- 100% природни производи PDF Печати Е-пошта

 

Медот е слатка храна произведена од пчели (и некои други видови) која произлегува од нектарот на цветовите. Медот ја добива својата сладост од моносахаридите фруктоза и гликоза која е приближно иста како таа на гранулиран шеќер (97% од сладост на сахароза, т.е., Дисахарид). Медот има атрактивни хемиски својства за печење, и еден специфичен вкус, кој тера некои кувари да го употребуваат наместо шеќер или други засладувачи. Повеќето микро-организми не прераснуваат во медот поради недостаток на вода. Сепак, медот најчесто содржи латентни црти на бактеријата Clostridium botulinum, која може да биде опасна за доенчиња бидејќи може да се трансформира во бактерија која произведува отрови во недораснат интестинален тракт, што може да доведе до болест, па дури и смрт. Главното влијание на пчелите при собирање нектар и правење мед е опрашувањето, кое е од клучно значење за цветните растенија. При одгледувањето, пчеларите настојуваат за хиперпродукција на мед така што вишокот може да се земе без загрозување на пчелите. Кога изворите на храна за пчелите се мали, пчеларите може да им дадат на пчелите дополнителна исхрана. Дополнителната исхрана обично доаѓа во форма на шеќер (сахароза) која се меша со вода.

МЕДОТ КАКО ЛЕК

Како еден од најпознатите и најдобрите природни производи, медот има хранлива вредност, содржи витамин Б6, калциум, бакар, железо, манган, магнезиум, фосфор, калиум, натриум, цинк. Се поврзува со антиоксидансите и му помага на телото да ги апсорбира и да ги задржи калциум и магнезиум, кои го зајакнуваат имунолошкиот систем.

Повеќе...
 

Популарни

Посетители

Има 4 гости присутни

Анкета

Ви се допаѓаат производите на ПРИМЕД?